De grondlegger van mindfulness, Jon Kabat-Zinn, omschrijft mindfulness als het ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen‘.

Door mindfulness leer je de werkelijkheid zien zoals die nu is en niet zoals je die verwacht, die je graag zou willen, of waar je je zorgen over maakt. Mindfulness lost geen problemen, verdriet of pijn op. Het leert je wél om hiermee om te gaan. Dat doe je doordat je je bewust wordt van je automatische gedachten en reacties, waardoor je jezelf ruimte en keuzevrijheid geeft.

Bewuste aandacht
Het grootste deel van de dag breng je (ongewild) door in je hoofd. Je bent in de doe-stand, je denkt, plant, analyseert, maakt je zorgen, twijfelt en piekert. Omdat dit automatisch gebeurt, kun je dit niet stoppen en heeft het geen zin om je er tegen te verzetten. In mindfulness noemen we dit de automatische piloot. Je verspilt veel energie door je automatische reacties in plaats van je energie te gebruiken en te focussen.

Aandacht in het hier en nu
Door mindfulness leer je stil te staan bij je ervaringen in het hier en nu. Je wordt je hierdoor bewust van wat er zich van moment tot moment in jou en in de wereld om je heen, voordoet. Niet bij wat er in het verleden is gebeurd en ook niet bij wat er in de toekomst misschien gaat gebeuren.

Zonder er iets van te vinden
Vaak vinden we iets van onze ervaringen en beoordelen we ze direct als ’prettig’ of ‘onprettig’, ‘goed’ of ‘slecht’, ‘fijn of niet fijn’. We klampen ons vast aan prettige ervaringen en de onprettige duwen we weg.

Door mindfulness leer je je oordelen op te merken en ze er te laten zijn. Niet-oordelen betekent overigens niet dat je zonder oordeel bent, maar dat je je bewust wordt van de gestage stroom van oordelen, waardoor je er bewust mee om kunt gaan.

Zonder er iets aan te veranderen
Met mindfulness leer je om niets aan je ervaringen te veranderen. Je leert onder ogen te zien wat er nu is, ook al is het verdrietig of pijnlijk. Door je ervaringen te accepteren, kun je er bewust op reageren.

Niet zweverig!

Wil je weten hoe je mindfulness kunt leren beoefenen? Dan kun je een 8-weekse mindfulnesstraining doen bij Mindful aan de slag.

Aanbod