‘Wanneer je de strijd aangaat met de realiteit, verlies je – maar alleen in 100% van de gevallen’.

– Byron Katie –

The Work van Byron Katie
‘The Work’ van Byron Katie is een eenvoudige en praktische manier om je van binnen weer rustig te voelen, oplossingen te zien en bij jezelf te blijven. Het helpt je om te begrijpen wat je pijn doet en om de oorzaak van je problemen helder tegemoet te treden.

The Work geeft je meer kracht, meer rust en meer mogelijkheden:

  • Meer oplossingsgerichtheid: minder stress betekent meer opties kunnen zien.
  • Meer kalmte en rust (meer in het nu en minder in je hoofd).
  • Betere relaties: meer in verbinding met jezelf en met anderen.
  • Meer vergevingsgezindheid: inzien dat je boosheid door jouw gedachten veroorzaakt wordt en niet door de ander.
  • meer mentale helderheid: effectievere oplossingen bedenken en meer verantwoordelijkheid nemen.
  • Meer energie: minder energie verspillen aan zaken buiten je invloedssfeer.
  • Meer vrijheid: beter zien wat belangrijk is in je leven.

Het uitgangspunt van The Work is dat het niet de situatie zélf is die je stress oplevert, maar de gedachten, overtuigingen en meningen die je hebt óver die situatie.

Een voorbeeld
Stel je krijgt stevige kritiek van een collega. Er schieten allerlei gedachten door je hoofd, je bent boos, gefrustreerd, je voelt dat je hart sneller gaat kloppen en je krijgt het warm. Uren later pieker je nog steeds boos over wat er gebeurd is en dat je collega dat niet had mogen zeggen!

Frustratie (boosheid, stress, ongenoegen) is altijd het gevolg van het verschil tussen wat is en hoe je denkt dat het zou moeten zijn. En daar begint the Work. Allereerst bij het opmerken van zo’n gedachte. De tweede stap is dat je die gedachte gaat onderzoeken.

Hoe dan?

Je kunt ’the Work’ zelf doen met pen en papier of je kunt, om de methode in je vingers te krijgen, dat óók samen doen met Judith van Mindful aan de slag. Voor het introductieboekje van The Work klik je hier. Voor het werkblad `Oordeel over je naaste´ klik je hier en voor het werkblad ´Één gedachte per keer´ klik je hier.

Stress, verdriet, ongenoegen, frustratie, angst zijn belangrijke signalen. Ze vertellen je elke keer dat je ze hebt, dat je iets gelooft of aan iets vasthoudt, dat ingaat tegen de realiteit. Of zoals Byron Katie zegt:

Home