”Er is maar één ding belangrijk om te weten: als een gedachte pijn doet, onderzoek haar dan’.
– Byron Katie –

The  Work  is een eenvoudig en krachtig proces om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. The Work is ontwikkeld door Byron Katie die doorzag dat het niet de situatie was die haar woede, pijn of verdriet veroorzaakte, maar hoe ze dacht over die situatie. Niet de situatie of andere mensen gaven haar pijn, teleurstelling of verdriet, het waren haar gedachten over die situatie of de anderen, die maakten dat zij leed. Ze ontdekte, dat het probleem niet is, dat je gedachten hébt, maar dat je je gedachten gelóóft. En dat we lijden als we een gedachte geloven die in strijd is met wat is.

Hoe dan?
Hoe weet je dat een gedachte in strijd is met wat is? Stress, verdriet, ongenoegen, frustratie, angst zijn hierbij belangrijke signalen. Ze vertellen je elke keer dat je ze hebt, dat je iets gelooft of aan iets vasthoudt, dat ingaat tegen de realiteit. Met mindfulness en aandachtoefeningen kun je de werkelijkheid leren zien zoals die nu is en niet zoals je die verwacht, die je graag zou willen, of waar je je zorgen over maakt. Door bewust stil te staan bij gedachten, gevoelens en fysieke sensaties, word je je bewust van de verhalen die je jezelf vertelt, die je gelooft en waardoor je pijn, verdriet, spijt en zorgen hebt. Je ontdekt de invloed, die je gedachten hebben op je gevoel, je gedrag en je reacties. En hoe je – in plaats van een automatische reactie – je reactie op die situatie bewust kunt kiezen.

Meer welbevinden en innerlijke rust
Nadat je je bewust bent geworden van je gedachte in die situatie ga je die met behulp van The Work verder onderzoeken. Aan de hand van vier simpele vragen onderzoek je een gedachte die je hebt opgeschreven. Je gaat als het ware mediteren op zo´n gedachte. Je ervaart hoe je je voelt als je de gedachte gelooft en hoe je je voelt zonder die gedachte. Daarna keer je de gedachte 3 keer om en geef je voorbeelden hoe – in dezelfde situatie – een tegenovergestelde gedachte ook waar kan zijn. Je kunt dan de oorspronkelijke situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Door je daarvoor open te stellen, ontvouwen zich nieuwe mogelijkheden. En geef je jezelf keuzevrijheid en regie waardoor je meer welbevinden en innerlijke rust kunt ervaren. Byron Katie noemt deze omkeringen ‘je recept voor geluk’.

Je kunt The Work zelf doen met pen en papier of je kunt, om de methode in je vingers te krijgen, dat óók samen doen met Judith van Mindful aan de slag.

Je investering
Een sessie ‘Onderzoek je gedachten voor persoonlijke groei’ duurt een uur. De sessies kunnen op locatie of fysiek plaatsvinden. Een online sessie kost € 60,- en vindt plaats via Google Meet. De prijs van een live sessie is afhankelijk van de locatie en de reistijd. Een live sessie in Nootdorp kost € 65,-. Wanneer je je voor een online sessie aanmeldt, krijg je een afspraakbevestiging en een betaalverzoek via WhatsApp. Je betaling moet binnen zijn vóór onze afspraak.

Contact
Als je meer informatie wilt over de sessie `Onderzoek je gedachten voor persoonlijke groei´, of als je je wilt aanmelden, dan kun je vrijblijvend contact opnemen via 06 42924456 of het contactformulier invullen.

Het kleine (introductie)boekje | Instructies | `Oordeel over je naaste´ | ´Eén gedachte per keer´

Home