‘De wind op je gezicht en in je haar, het luisteren naar het geritsel van het riet of het gezang van de vogels, het opsnuiven van de geur van fris gras, het met aandacht kijken naar een blad van een boom of naar een vlinder op een bloem….. Al deze ervaringen helpen je om contact te maken met het huidige moment’.

Zeker nu je door corona meer thuis zit, je wereld kleiner wordt en de muren soms op je afkomen, is het nemen van een bosbad een prima uitlaatklep:

  • wandelen in de natuur is gezond
  • je lichaam en je mentale gezondheid gaan er op vooruit.
  • je kunt na een mindful wandeling weer opgeladen over tot de orde van de dag!

Zelfs als je in de natuur wandelt, ben je vaak nog druk bezig en gehaast. Je gedachtestroom gaat gestaag door, je checkt je mobiel of je kletst honderduit met je wandelpartner. Om je batterij écht op te laden en om te onthaasten, kun je bij Mindful aan de slag een bosbad nemen. Het woord bosbad stamt af van wat in Japan Shinrin Yoku wordt genoemd. Het betekent letterlijk ‘baden in de natuur’. Je hoeft niets te doen, behalve aanwezig zijn in de natuur en je er mee te verbinden via je zintuigen. Tijd doorbrengen in de natuur kan je creativiteit en je probleemoplossend vermogen verhogen. Het heeft een positief effect op je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

De start
De mindful wandeling begint met het vertragen van je stappen, je loopt zo langzaam als jezelf wilt. Je hebt geen haast! Je gaat nergens naar toe! Het vertragen helpt je om je zintuigen te openen, dingen op te merken en de natuur op te snuiven. Terwijl je loopt, geef je aandacht aan je ademhaling. Je laat je gedachten voor wat ze zijn, waardoor er ruimte ontstaat voor wat is!

Dan geef je aandacht aan je voeten. Vervolgens geef je aandacht aan je lichaam. Vroeg of laat zul je merken, dat je bent meegezogen in gedachtestroom. Dat hoort erbij. Je merkt op waar je aandacht is en brengt deze vervolgens weer naar waar je mee bezig was.

Gebruik je zintuigen
Dan richt je je aandacht naar buiten en geef je aandacht aan je zintuigen. Laat de natuur binnenstromen door je oren, je ogen, je neus, je mond, handen en voeten. Door je zintuigen voluit de kost te geven, kom je al wandelend helemaal tot rust. De natuur, de geluiden, geuren, kleuren en alles wat je opmerkt om je heen, zorgen er voor dat je uit je hoofd in je lichaam en in je omgeving komt. Van denken naar zijn! Dit werkt ontstressend en ontspannend en je hoofd wordt stil.

De natuur helpt je om over te gaan van ‘doen’ naar ‘zijn’. Door mindfunessmeditaties en aandachtsoefeningen, kom je los van al je drukke bezigheden en leer je hoe je kunt onthaasten ook als je weer thuis bent of op je werk.

In weer en wind
Het weer zal niet altijd zijn zoals je dat zou willen. Het is zoals het is! Een mooie oefening om te leren omgaan met ongemak en acceptatie. Kleed je tijdens een bosbad goed aan, draag prettig zittende wandelschoenen. Vergeet je regenkleding en een flesje water niet!

Agenda

Je kunt regelmatig aansluiten voor een mindful wandeling in een groep. In de agenda kun je de data zien. We starten bij Buytenhout, Oudeweg 100, 2631 PB Nootdorp. Maximum aantal deelnemers is 5.

Je kunt je ook voor een mindful wandeling op maat aanmelden. De datum, het tijdstip en de locatie worden dan in overleg vastgesteld. Neem hiervoor contact op via 0642924456 of het contactformulier

Wat is je investering?

Een wandeling duurt ongeveer een uur en kost:

  • particulier € 15
  • zakelijk € 45,-
Contact

Voor vragen, of meer informatie, of als je je wilt aanmelden voor een bosbad kun je contact opnemen via 06-42924456 of het contactformulier.

Home

Bronnen